Düzce’de yaşayan Zuhal Aksöz, atalarından kalma evi restore ederek geçmişi geleceğe taşıyor. Bu tarihi evde, asırlık eşyalarla donatılmış bir ortamda, ziyaretçilerine kafe restoran hizmeti sunuyor.
Evli ve üç çocuk annesi 42 yaşındaki Aksöz, Düzce’nin Konuralp bölgesinde eşi Hüseyin Aksöz’ün dedesinden miras kalan yaklaşık 100 yıllık ahşap ve kerpiç yapılı evi, sekiz yıl önce kendi imkanlarıyla restore etmeye karar verdi. Aile desteğiyle, birinci derece sit alanı içerisindeki bu evi aslına uygun bir şekilde bakım ve tadilattan geçirdi.
Aksöz, Prusias Ad Hypium Antik Kenti’ne yakın konumda bulunan evin içini ve bahçesini, dededen kalma birçok bakır, ahşap ve porselen eşya ile donatarak adeta bir müze görünümü kazandırdı. Otantik tarzda oluşturduğu bahçede ise konuklarına kendi hazırladığı yöresel lezzetleri sunuyor.
Geçmişi Koruyarak Yeni Bir Konsept Oluşturma
Zuhal Aksöz, evin yaklaşık 100 yıllık geçmişe sahip olduğunu belirterek, “Restorasyondan önce evdeki asırlık malzemeleri kendi evimizin bir odasında koruma altına aldık,” diyor. Restorasyon sürecinde her detayla kendisinin ilgilendiğini vurgulayan Aksöz, “Tamamen her şeyi sıfırladık, tahtaları yıkayarak başladık. Sedirleri eşimle çaktık, örtüleri birlikte diktik,” şeklinde konuşuyor.
Aksöz, dedelerinin kullandığı tabaklardan sürahi ve fincan takımlarına kadar her şeyi koruyarak bir konsept oluşturduklarını ifade ediyor. “İlk önce hatıraları koruyarak başladık. Sonra bunu bir işletmeye dönüştürmeye karar verdik,” diyor. Aksöz, çocuklarıyla birlikte dedelerinin evini her gün ziyaret ettiklerini ve bu anıların onların hayatında önemli bir yer tuttuğunu belirtiyor.
Ziyaretçilerin burada geçmişe yolculuk yaptığını dile getiren Aksöz, “Müşterilerimiz buraya geldiğinde hemen eski müzikleri açalım istiyorlar. Eski müzikler eşliğinde kahvelerini içiyorlar, yemeklerini yiyorlar,” diyor. Müşterilerine evdeki eşyaları yaşayarak anlattığını ve onların eski anılarını canlandırdıklarını ifade ediyor.
Kendisi Pişirip, Kendisi Hizmet Ediyor
Aksöz, evin bahçesinin restoran ve kafe olarak kullanıldığını belirterek, “Burayı açtıktan sonra, yani sekiz yıldır kendim pişiriyorum, kendim hizmet ediyorum,” diyor. Dışarıdan çalışanı olmadığını ve bu durumu zor bulmadığını vurguluyor.
Aksöz, “Kadın isterse bence her şeyi yapabilir. Bütün kadınların hayatın içinde daha çok aktifleşmelerini istiyorum,” diyerek, bu bölgedeki birçok kadına iş imkanı sunma hayaliyle yola çıktığını belirtiyor. “İnşallah bunu da başaracağım, hiç vazgeçmedim,” ifadeleriyle kararlılığını vurguluyor.
(Haber Merkezi)