1. Haberler
  2. Kültür & Sanat
  3. El Yapımı Kağıt Sanatı, Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda Sergilendi

El Yapımı Kağıt Sanatı, Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda Sergilendi

el yapimi kagit sanati uluslararasi islam sanatlari fuarinda sergilendi OHOQtG2x.jpg

El yapımı kağıt ustası Ahmet Rıdvan Çelik, binlerce yıllık bir geleneği temsil eden el yapımı kağıt sanatını Ankara’daki ATO Congresium’da düzenlenen Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda sergiledi.

7-11 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen fuar, Hat Sanatı, Ebru Sanatı, Çini Sanatı gibi geleneksel sanatların tanıtımına ev sahipliği yapıyor. Çelik, el yapımı kağıt sanatının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının önemine dikkat çekti.

Geleneksel Yöntemlerle Kağıt Üretimi

Çelik, geleneksel yöntemlerle kağıt üretimi gerçekleştirdiğini belirterek, “Başta Diyanet İşleri Başkanlığı olmak üzere bu fuarın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ben geleneksel yöntemlerle kağıt üretiyorum. Katılımcıların hepsi kağıtla ilgili ve ben de bir el yapımı kağıt üreticisiyim. Üniversiteden mezun olduktan sonra bu işe başladım. Türkiye, hat sanatı ve tezhip sanatı gibi alanlarda oldukça iyi bir noktada. Hat sanatıyla ilgili olarak, ‘Kur’an-ı Kerim Mekke’de indi, Mısır’da okundu, İstanbul’da yazıldı’ demek çok anlamlı. Ancak günümüzde kağıt, mürekkep, fırça ve boyaların çoğu yurt dışından geliyor. Bu nedenle bu yola çıkmamdaki temel sebep böyle bir dertle yola çıkmaktı. Bu işin herhangi bir okulu yok, süreç usta-çırak ilişkisiyle ilerliyor. Ben de Düzce’de Hezarfen İbrahim Sami Özen adında bir ustayla çalıştım ve sonrasında kendi atölyemi açtım. Bu süreç bizim için zorlu oldu.” dedi.

Geri Dönüşüm ve Alternatif Ürünler

Geleneksel kağıt üretimine tek yöntemle başladıklarını ifade eden Çelik, geri dönüşümün işin içine girmesiyle daha geniş bir kitleye ulaştıklarını vurguladı. “Kağıt üretimine ilkel yöntemlerle başladık ve geri dönüşüm faktörü devreye girdi. Geri dönüşüm kağıtları, düğün sektöründe ve kartvizit alanında ihtiyaç duyuldu. İnsanlar artık klasik kağıtlardan farklı alternatifler arıyor. Düğün sektöründe tohumlu kartlar yapıyoruz; misafir düğüne katılıyor, davetiyeyi alıyor ve içindeki tohumları ekerek bitki yetiştiriyor. Bu, harika bir geri dönüşüm sağlıyor.” şeklinde konuştu.

Kağıtların Uzun Ömrü

Çelik, geleneksel yöntemlerle üretilen kağıtların 1000 yıla kadar dayanabileceğini belirtti. “Bu kağıtların ömrü ne kadar dediğinizde, 1000 yıllık ömrü var diyorum. Çok şaşırıyorlar. Arkamda büyük bir laboratuvar var ve olağanüstü yöntemler kullanıyorum. Geçmiş nesillerimin kullandığı yöntemlerin aynısını uyguluyorum, bu nedenle kağıtlarım iyi şartlarda 1000 yıl ötesine ulaşabilir.” diye ekledi.

Manevi Boyut ve Eğitim

Geleneksel kağıt üretiminin manevi bir boyutu olduğuna dikkat çeken Çelik, “Bu sanatların bir manevi tarafı var. Örneğin, bir Müzehhip hat tablosunun kenarını süslemek için kullanılan boyaların içeriğine dikkat edilmesi gerekiyor. Kullanılan jelatinler yurt dışından geldiği için, o ülkede en çok hangi hayvan tüketiliyorsa otomatik olarak onun jelatini kullanılıyor. Bu konuda hassasiyet gösterilmesi önemli.” ifadelerini kullandı.

Çocuklarla Paylaşımın Önemi

Ahmet Rıdvan Çelik, çocuklarla yapılan atölye çalışmalarının kendisi için özel bir deneyim olduğunu belirtti. “Atölyemizi okullardan ziyaret eden çocuklar, kağıt teknesine elini sokup çıktıklarında gözlerindeki parlamayı görmek inanılmaz bir duygu.” dedi.

Lart Works El Yapımı Kağıt Atölyesi, 11 Mayıs 2025 tarihine kadar ATO Congresium E-01 standında sanatseverleri bekliyor.

(İHA)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
El Yapımı Kağıt Sanatı, Uluslararası İslam Sanatları Fuarı’nda Sergilendi
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip