Gerede Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Emre Oyacı, Çölyak Farkındalık Haftası’nda glutenin çölyak hastalarında ciddi emilim bozukluklarına yol açabileceğini belirterek erken tanı ve glutensiz diyetin önemini vurguladı.
9-15 Mayıs Çölyak Hastalığı Farkındalık Haftası kapsamında açıklamalarda bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Emre Oyacı, çölyak hastalığının bağışıklık sisteminin glutene karşı geliştirdiği anormal tepki sonucu oluşan bir ince bağırsak hastalığı olduğunu söyledi.
“Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur”
Glutenin bazı tahıllarda doğal olarak bulunduğuna işaret eden Uzm. Dr. Emre Oyacı, “Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllarda bulunur. Bu protein, çölyak hastalarında bağırsak yüzeyine zarar vererek emilim bozukluklarına ve birçok sistemik belirtiye yol açabilir” dedi.

Çölyak hastalığının sadece sindirim sistemiyle sınırlı kalmadığını vurgulayan Oyacı, hastalığın büyüme geriliğinden demir eksikliğine, cilt rahatsızlıklarından nörolojik sorunlara kadar birçok farklı belirtiyle kendini gösterebileceğini dile getirdi.
“Tanı konulmamış çölyak hastaları yıllarca bu şikayetlerle yaşayabilir”
Toplumda çölyak hastalığına yönelik farkındalığın düşük olduğunu belirten Uzm. Dr. Emre Oyacı, “Tanı konulmamış çölyak hastaları yıllarca bu şikayetlerle yaşayabilir. Erken tanı ve yaşam boyu süren glutensiz diyet, hem semptomları ortadan kaldırır hem de uzun vadeli komplikasyonları önler. Glutensiz yaşam tarzı sosyal destek ve bilgilendirme ile çok daha kolay hale getirilebilir” şeklinde konuştu.
“Toplumun her kesimi bilinçlendirilmeli”
Hafta boyunca yapılacak farkındalık etkinliklerinin önemine değinen Uzm. Dr. Emre Oyacı, toplumun tüm kesimlerinin çölyak hastalığı hakkında bilinçlendirilmesinin büyük önem taşıdığını vurguladı.
(Haber Merkezi)