1. Haberler
  2. Genel
  3. Çankırı’da Kuraklıkla Mücadelede Sertifikalı Tohum İnovasyonu

Çankırı’da Kuraklıkla Mücadelede Sertifikalı Tohum İnovasyonu

Çankırı’da 800 hektar arazide iklim değişikliğinin etkilerinden kaynaklanan kuraklıkla başa çıkmak amacıyla sertifikalı tohumlar kullanılarak daha yüksek verim elde edilmeye çalışılıyor.

Son yıllarda belirginleşen kuraklık nedeniyle çiftçiler, standart tohumlardan vazgeçerek daha dayanıklı çeşitler denemeye başladı.

Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar, tarım ve hayvancılığın yanı sıra sanayi alanında da Çankırı’nın sürekli geliştiğini ifade etti. Tarımın şehir için hayati önem taşıdığını belirten Taşolar, “Bizim şu anki gündemimiz, aslına bakarsanız Türkiye’nin, dünyanın gündemi, kuraklık ve iklim değişikliği. Bu anlamda Çankırı olarak bir yılı aşkın bir süredir bir seferberlik halindeyiz ve bu durumu aşmak için çalışmalara başladık. Burada yaptığımız her çalışma, iklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelenin bir parçasıdır.” dedi.

Taşolar, bu kapsamda TARSİM’in yaygınlaştırılması gerektiğini vurgulayarak, “Son 1,5 yılda TARSİM poliçe sayısını yüzde 40 artırmayı başardık ve bunun sonucunda önemli kazanımlar elde ettik.” ifadesini kullandı. Çankırı’da kuraklığa dayanıklı sertifikalı tohum ekimiyle ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü aktardı. Dört sertifikalı tohum üzerinde mutabık kalındığını söyleyen Taşolar, “Çiftçilerimiz tarım sigortalarını ihmal etmeden, sertifikalı tohum kullandıkları sürece kuraklık ve iklim değişikliği ile mücadelede önemli adımlar atacağız.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

AK Parti Çankırı İl Başkanı Koray Erdoğan, Karadayı köyünde yaklaşık 800 dönüm arazide yapılan buğday tarımının sürdüğünü belirterek, “Burada sertifikalı tohum kullanımı tarımda verime yüzde 20 katkı sağlıyor. Arazinin işlenmesi, gübre kullanımı ve ilaçlamanın zamanında yapılması da tüm bu süreçte etkili olan faktörlerdir.” ifadelerini kullandı.

Bölgede özellikle çeltik ve buğday yetiştirildiğini aktaran Erdoğan, çeltik için de hem gübreleme hem de sertifikalı tohum kullanımında verimde artış gözlemlendiğini kaydetti. Çiftçilerin suyu israf etmeden kullanmaları gerektiğini vurgulayan Erdoğan, Çankırı’daki sulama yatırımlarının çiftçilere önemli faydalar sağladığını anlattı. Ayrıca, çiftçilerin pas hastalığına karşı dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizdi.

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Ahmet Çam, kentte tarımsal faaliyetlerin 240 bin 570 hektar alanda yürütüldüğünü belirterek, bunun yüzde 70’inin hububat ekimiyle gerçekleştirildiğini söyledi. Kıraç alanlarda yapılan tarımın iklim değişiklikleri ve kuraklığı etkilediğini belirten Çam, kuraklığa dayanıklı tohumları denemek amacıyla bir demonstrasyon çalışması yürüttüklerini aktardı.

Çam, “Kuraklığa dayanıklı çeşitlerin ilimizde yaygınlaşması amacıyla böyle bir faaliyete giriştik.” ifadeleriyle proje hakkında bilgi verirken, 800 dekar alanda bu tohumların üretimine başladıklarını vurguladı.

Çiftçi Seyit Mehmet Erdoğan, daha önce bölgede denenmeyen tohumları ektiklerini belirterek, “Maksadımız, kuraklığa dayanıklı buğday tohumu aramak. Eğer sonuçlar iyi olursa bu tohumları diğer çiftçilere de önereceğiz.” şeklinde konuştu. Çiftçilerin sertifikalı tohum kullanmasının verimi artıracağını belirten Erdoğan, bu konunun hayati öneme sahip olduğunu ifade etti.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Çankırı’da Kuraklıkla Mücadelede Sertifikalı Tohum İnovasyonu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gerede Medyatakip