Threads nedir? İşte merak edilenler

featured

Yeni sosyal medya uygulaması Theread kullanıma sunuldu. Şimdiden Twitter’a rakip olarak görülmeye başlanan Thereads hakkında merak edilenleri sizin için derledik.

Sosyal medya devi Meta, Threads’i kullanıma açtı. Instagram’la bağlantılı olarak çalışan Threads, Twitter’daki son değişimlerden hoşnut olmayan kullanıcıları kendine çekme potansiyeli taşıyor. Aynı zamanda Facebook’un da sahibi olan Meta’nın kurucusu Mark Zuckerberg, uygulamanın bir günde 30 milyon kullanıcıya ulaştığını açıkladı.

Zuckerberg, Threads’in Twitter’dan daha büyük bir uygulama olup olmayacağı sorulduğunda “Biraz zaman alacak” şeklinde yanıtladı. Ayrıca, Twitter’ın 1 milyar kullanıcı sayısını aşma fırsatını değerlendiremediğini hatırlatarak, “Umarım bunu biz başarırız” diye konuştu.

Türkiye’de var ama henüz AB’de yok

Threads, Türkiye dahil 100’den fazla ülkede kullanılabilir durumda, ancak henüz Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde erişilebilir değil. Bu durum, AB’deki kullanıcı verileriyle ilgili düzenlemelerden kaynaklanıyor.

Veri ve güvenlikle ilgili eleştiriler de Threads’in topladığı verilerin miktarı üzerinde yoğunlaşıyor. Meta, yeni uygulamanın henüz başlangıç aşamasında olduğunu ve ilerleyen süreçte yeni özelliklerin ekleneceğini belirtti. Zuckerberg, “Threads için vizyonumuz, Instagram’ın en iyi yaptığı şeyleri almak ve bunları metin tabanlı bir uygulamada sunmaktır” dedi.

Instagram kullanıcıları, istedikleri takdirde aynı kullanıcı adıyla profil oluşturabilirken, uygulama için sıfırdan bir profil oluşturmak da mümkün.

Eski Meta çalışanı Frances Haugen, geçtiğimiz yıl şirketi “güvenlik yerine kâra öncelik verdiği için” eleştirmişti. Şirket, geçmişte Cambridge Analytica gibi skandallarla da gündeme gelmişti.

Threads, Twitter’a alternatif olarak Bluesky ve Mastodon gibi platformlarla rekabet ediyor. Ancak Threads’in avantajı, yüz milyonlarca kişi tarafından kullanılan Instagram ile bağlantılı olması ve Meta’nın maddi gücüne sahip olması.

Peki, Threads nasıl çalışıyor?

Threads, Twitter gibi metin tabanlı mesajların yanı sıra linkler, fotoğraflar ve videolar paylaşma imkanı sunuyor. Uygulamanın ana ekranında, takip edilen kişilerin paylaştığı mesajlar görüntüleniyor.

Kullanıcılar, paylaşımlarının altına yorum yazabilecek kişileri kısıtlayabilir veya hesaplarını gizli tutabilir. Bir kullanıcı tarafından Instagram’da engellenen kişiler, Threads hesabında da engellenmiş olur.

Bu “ilham” nerede kadar gidecek?

Meta, diğer uygulamalardan “ilham aldığını” belirtse de herkes bu ifadeyi o kadar nazik bulmuyor. Örneğin, Instagram ve Facebook’taki hikayeler Snapchat’in özelliğine, Reels ise TikTok’un arayüzüne oldukça benziyor.

Twitter ile benzerlikleri olan Threads’in, metin tabanlı bir platform olması en dikkat çekici özelliklerinden biri. Kullanıcılar, paylaşımlarına fotoğraf ekleyebilir ve birbirlerinin paylaşımlarına yanıt yazabilirler. Metin sınırlaması da Twitter’ınkine benzer. Kısacası, Threads, bir Twitter alternatifi gibi çalışıyor.

Bu nedenle birçok yorumcu, uygulamanın Twitter’daki değişimlerin tartışıldığı bir dönemde piyasaya sürülmesinin tesadüf olmadığını düşünüyor.

Cumartesi günü Twitter’ın sahibi Elon Musk, kullanıcıların görüntüleyebileceği tweet sayısını sınırladı. Musk, Twitter’ı satın almasından bu yana platforma para ödeyen kullanıcı sayısını artırmaya çalışıyor. Cumartesi günkü değişiklikle, para ödeyen kullanıcılara daha fazla tweet görüntüleme imkanı sağlandı.

Diğer alternatifler sıçrama yapamadı

Musk’ın Twitter’ı satın almasından sonra, birçok kullanıcı platformdaki değişikliklerden hoşnut olmadığını dile getirdi, ancak beklenen sıçramayı gerçekleştirecek alternatifler henüz ortaya çıkmadı.

Diğer platformlar arasında, Mastodon’un kullanıcı sayısı sınırlı bir artış gösterirken, Jack Dorsey’nin yönetiminde olduğu Bluesky hâlâ davetiyeyle giriş yapılan bir platform olduğu için kullanımı kısıtlı.

Meta’nın sahibi Mark Zuckerberg’le Elon Musk arasında geçen ay yapılan kafes dövüşü anlaşmasına rağmen, Twitter bu kez gerçekten ağır bir rakiple karşı karşıya. Instagram’ın kullanıcı sayısı yaklaşık 2 milyar iken Twitter’ın kullanıcı sayısı 300 milyona yakın.

“Twitter kullanıcıları o platforma geçiş yapabilir”

Sosyal medya danışmanlığı şirketi Battenhall’dan Drew Benvie, “Twitter’ın gücü, bugüne kadar oluşturduğu kullanıcı topluluğunda yatıyordu” diyor ve ekliyor: “Ancak bu topluluk küçük bir sayıda. Eğer her 10 Instagram kullanıcısından biri Threads’i denemeye başlarsa, Twitter kullanıcıları o platforma geçiş yapabilir.”

Yeni sosyal medya uygulaması Threads, kullanıma sunuldu. Bu uygulama, Facebook’un sahibi Meta tarafından geliştirildi ve şimdiden Twitter’a ciddi bir rakip olma potansiyeli taşıyor. Threads, Instagram ile entegre bir şekilde çalışarak kullanıcıların fotoğraf, video, linkler ve yazılı mesajları paylaşmalarını sağlıyor. Ayrıca, kullanıcılar paylaşımlarının gizliliğini ve erişimini kontrol edebilme imkanına sahiptir. Twitter kullanıcılarının merakla takip ettiği Threads, sosyal medya dünyasında heyecan yaratmaya devam ediyor.

Sosyal medya dünyasında rekabet artacak

Elon Musk’ın Twitter’daki kısıtlamalarının ardından, Threads gibi yeni platformların ortaya çıkması, sosyal medya dünyasında rekabetin artacağını gösteriyor. Meta’nın Threads uygulaması, Instagram ile bağlantılı olması ve Meta’nın gücünü arkasına almasıyla potansiyel bir Twitter rakibi olarak ön plana çıkıyor.

Sosyal medya kullanıcılarının tercihleri ve gelecekteki değişimler, bu rekabet ortamında belirleyici olacak.

(Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Threads nedir? İşte merak edilenler

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir