Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kosova’da sürdürülebilir arıcılığı desteklemek için yeni bir program başlattı.
2024 yılında hayata geçirilen ‘Sürdürülebilir Arıcılığın Geliştirilmesi Programı’ kapsamında, iki bölgede ana arı üretim merkezi kuruldu. Bu merkezler, yerli ana arı üretimini yaygınlaştırmayı ve arıcılıktaki dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Ayrıca, arı hastalıklarının önlenmesi ve bal üretiminin hem miktarını hem de kalitesini artırma amacı taşınıyor.
TİKA, Kosova’da arıcılığın gelişimi için son iki yıldır kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Türkiye Cumhuriyeti Tarım ve Orman Bakanlığı ile Kosova Arıcılar Birliği iş birliği ile gerçekleştirilen projede, Priştine, İpek, Prizren ve Ferizay bölgelerindeki toplam 240 arıcıya temel arıcılık eğitimi verildi.
Ana arı ve arı sütü üretimi konularında ise 34 arıcı uzmanlık eğitimi aldı. Ayrıca, Kosova Gıda ve Veterinerlik Ajansı personeline yönelik ‘balda polen analizi’ ve ‘arı bakteriyel, viral ve paraziter hastalık etmenlerini teşhis metotları’ konularında özel eğitimler düzenlendi. Bu eğitimler sayesinde teknik kapasitenin artırılması sağlandı.
(Haber Merkezi)