Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde geliştirilen bor madeni ve biberiye özlü yerli ağız bakım suyu, ağız içi plağı temizlemenin yanı sıra yara iyileştirici ve koruyucu özellikler sunuyor.
Kimyasal içermeyen, çocuklara uygun formül
Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda doktora sonrası araştırmalarını sürdüren Dr. Cansu Kara Öztabağ, Prof. Dr. Akif Hakan Kurt danışmanlığında başlattığı projeyle, tat kaybına yol açmayan, kimyasal ve aşındırıcı madde içermeyen, çocukların da güvenle kullanabileceği bir ağız bakım ürünü geliştirmeyi hedefledi. Diş Hekimliği Fakültesi öğretim üyeleri Bilge Meracı Yıldıran ve Hilal Kecel Turan’ın da katkılarıyla yaklaşık iki yıl süren çalışmanın ardından ürün ortaya çıkarıldı.
Tamamen doğal içeriklerle hazırlanan ağız bakım suyu, çocukların yutması durumunda dahi herhangi bir zarara yol açmayacak şekilde formüle edildi.
İki farklı etken madde: Borik asit ve rosmanol
Ürünün formülünde, borun etken maddesi olan borik asit ile biberiyeden elde edilen rosmanol yer alıyor. Geliştirilen iki farklı versiyonun hem ağız içinde oluşan plağı temizleyici hem de tedavi edici özellikler taşıdığı belirtildi.

“Yutulsa bile çocuklara zarar vermeyecek şekilde tasarlandı”
Dr. Cansu Kara Öztabağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağız ve diş sağlığını etkileyen temel sorunların başında aft, çocuklar ve yaşlılarda görülen pamukçuk ve viral uçukların geldiğini belirtti. Bu tür rahatsızlıkların önlenmesi ve tedavisinde etkili bir ürün geliştirmek istediklerini vurgulayan Öztabağ, şunları kaydetti:
“Bakım ürünlerinin, ağızda oluşan plağı temizlemenin yanı sıra tedavi edici ve hastalıklara karşı koruyucu etkisinin olması bizler için çok kıymetli. Özellikle piyasada çocukların kullanabileceği, temiz içerikli, tat kaybı yaşatmayacak, aşındırıcı ve kimyasallar içermeyen ürünlerin bulunmadığını biliyoruz. Bu boşluktan faydalanarak yerli ve milli kaynaklarımızı kullanarak yeni ürün geliştirmeyi hedefledik.”
Rosmanol ve borik asitle tedavi edici etki sağlandı
Rosmanolün yara iyileştirici ve antibakteriyel etkilerini deneylerle gözlemlediklerini ifade eden Öztabağ, aynı zamanda borik asidin de benzer tedavi edici ve antiviral özellikler sunduğunu belirtti. Öztabağ, şöyle devam etti:
“Antiviral, antibakteriyel özelliklerini de devreye soktuğumuz zaman ağızda oluşan aftlar, uçuklar ve pamukçukların tedavisinde güvenle kullanılabilecek, yutulsa dahi çocuklarda sorun oluşturmayacak özellikte ürün tasarladık.”
Yetişkin ve çocuklar için iki farklı aroma
Sadece plağı temizlemek değil, ağızdaki enfeksiyonları ve yaraları iyileştirmek amacıyla çalıştıklarını belirten Öztabağ, ürünün özellikle diş çekimi gibi cerrahi işlemler sonrası iyileşmeyi desteklemek için de kullanılabileceğini söyledi.
Yetişkinler için biberiye aromalı, çocuklar için ise frambuaz aromalı versiyonları geliştirilen ağız bakım suyunun patent başvurusu yapıldı. Öztabağ, ürünün seri üretimi için yerli firmalarla görüşmelerin sürdüğünü dile getirdi.
Ayrıca İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Eczacılık Fakültesi Farmasötik Teknoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Ömer Türkmen iş birliğiyle, takma dişler için efervesan tablet ve aft-uçuk tedavisi için yavaş salınımlı jellerin geliştirilmesi hedefleniyor.
“Yerli firmalarla üretim süreci için görüşmeler yapıyoruz”
BAİBÜ Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Hakan Kurt da projenin geliştirme sürecinde çocukların da güvenle kullanabileceği ürünler üretmeye odaklandıklarını söyledi.
Ürünün piyasaya sunulması için yürütülen çalışmalara değinen Kurt, şu açıklamada bulundu:
“Yerli firmalarımızla özelikle Sağlık Bakanlığı Sağlık Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Modellerinin desteğiyle görüşmeler yapıyoruz.”
(Haber Merkezi)