Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de 78 kişinin hayatını kaybettiği ve 133 kişinin yaralandığı yangına ilişkin davada, aralarında otel sahibi ve belediye görevlilerinin de bulunduğu 32 sanığın yargılanmasına 7 Temmuz Pazartesi günü başlanacak.
32 Sanık Hakim Karşısına Çıkacak
Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek davada, 13 sanık hakkında 78’er kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından toplam 1998 yıla kadar, 19 sanık hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
Duruşma 14 Gün Sürecek, Spor Salonu Mahkeme Salonu Oldu
Toplam 210 müşteki ve 32 sanığın yer aldığı dosyanın kapsamı nedeniyle, ilk duruşmanın 14 gün sürmesi planlanıyor. Taraf sayısının fazla olması nedeniyle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Bolu Sosyal Bilimler Lisesi Spor Salonu, duruşmalar için 700 kişilik salon haline getirildi.
Salona Teknik Donanım ve Güvenlik Sistemleri Kuruldu
Spor salonunun iç ve dış cepheleri boyandı, güvenlik kameraları yerleştirildi. Aydınlatma sistemi yenilenerek jeneratör ve UPS bağlantısı yapıldı. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü tarafından SEGBİS sistemi kuruldu, salonun akustiği için zemin halıyla kaplandı. Ayrıca UYAP bağlantısı için internet altyapısı oluşturuldu.
Hapis Talepleri
98 sayfalık iddianamede otel sahipleri, şirket yöneticileri ve bazı belediye yetkilileri hakkında ağır suçlamalar yer alıyor. Halit Ergül, Emine Mürtezaoğlu Ergül, Ceyda Hacıbekiroğlu, Elif Aras, Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer, Mehmet Salun ile Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun ve itfaiye eri İrfan Acar hakkında, 78 kez “olası kastla öldürme” ve “olası kastla kasten yaralama” suçlarından 1998’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Diğer Sanıklar İçin 22 Yıl 6 Aya Kadar Ceza Talebi
Otelin teknik personeli, mutfak çalışanları, iş güvenliği uzmanları, resepsiyon görevlisi, LPG tesisat görevlileri, sertifikasyon firması çalışanları ile İl Özel İdaresi yetkilileri hakkında ise “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezası talep ediliyor.
İddianameye Göre Yangının Başlangıcı
İddianamede yer alan bilgilere göre, olay gecesi otel mutfağında çalışan dört personel sabah kahvaltısı hazırlarken saat 03.17’de, restoran katındaki elektrikli “grill plate” isimli ızgarada başlayan küçük bir parlama sonucu yangın çıktı. Alevler kısa sürede çöp kovasına, ardından da LPG bağlantı hortumuna sıçradı. Hortumun erimesiyle yayılan gaz, yangını hızla büyüttü.
Yapısal Eksiklikler Felaketi Büyüttü
Tavanda kullanılan vernikli OSB paneller ve ahşap dekorasyonun hızla gazlaşması, yangının yayılmasını hızlandırdı. Kapalı otoparka açılan bir kapının açık bırakılması, yangının otelin diğer bölümlerine geçmesine neden oldu. Ayrıca, merdiven yapılarının yetersiz olması, gaz tahliyesi sisteminin bulunmaması ve zehirli dumanın hızla üst katlara ulaşması nedeniyle birçok koridor dumanla doldu.
Sistem Eksiklikleri Hayat Kurtarmayı Engelledi
Otelde acil durumlarda otomatik uyarı veren bir sesli anons sisteminin bulunmadığı, yangın algılama ve uyarı sistemlerinin yeterli çalışmadığı, personelin yangın eğitimi almadığı ve tatbikat yapılmadığı bilgilerine iddianamede yer verildi.
Tahliyede Büyük Aksaklıklar Yaşandı
Kaçış merdiveni ve tahliye kapılarının yeterli özelliklere sahip olmadığı, yağmurlama sisteminin bulunmadığı, merdivenlerde duman tahliyesi ve acil aydınlatma sisteminin olmadığı, yönlendirme levhalarının eksikliği gibi nedenlerle misafirlerin tahliyelerinin sağlıklı şekilde yapılamadığı aktarıldı.
Sorumluluk İddiası
İddianamede, bina sahipleri ve şirket yöneticilerinin gerekli teknik altyapıyı oluşturmadığı, yangın güvenliğiyle ilgili sorumluluklarını yerine getirmediği, karar alma süreçlerinde ciddi ihmallerin bulunduğu vurgulandı.
(Haber: Kemal Akın)