”Gal arısı” Bolu’da laboratuvarda inceleniyor

featured

İlk olarak 2014 yılında Yalova ile Bursa bölgelerinde görülen Kestane ağaçlarına arız olan Dryocosmus kuriphilus (Gal arısı), 2021 yılında Akçakoca ormanlarında görülmeye de başlamıştı.

Hızlı bir şekilde yayılım gösteren Gal arısıyla 2021 yılından beri mekanik ve biyolojik mücadele çalışmaları yapılıyor. Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal arısının yırtıcısı olan Torymus sinensis üretimi başladı.

Kestane ağaçlarında arız olan Gal arısı kestane ağaçlarında gal oluşumuna neden olmakta, bu da ağaçlarda meyve üretimi verimini düşürüyor. Aynı zamanda arıcılık faaliyetlerini de olumsuz olarak etkiliyor. Kestane balı üretimini olumsuz etkileyen bu böcek türüne karşı biyolojik mücadele çalışmalarına bu yılda devam ediliyor.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan laboratuvar ortamında bin 800 adet Torymus sinensisler doğal ortamda ki kestane ağaçlarındaki Gal arılarının oluşturduğu gallerin bulunduğu dallara bırakıldı.

Torymus sinensis üretimi laboratuvarda devam etmekte, üretilen yırtıcılar Gal arısıyla mücadele için aralıklarla ormanlara bırakılacak.

(Haber: Hüseyin Calp)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
”Gal arısı” Bolu’da laboratuvarda inceleniyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir