Düzce’de yaşayan Hayrullah Atay, 1500 yıllık Türk-İslam tarihini anlatan büyük boyutlu bir görsel çalışma hazırladı.
Emekli inşaat teknikerliği ve reklamcılık yapan 64 yaşındaki Atay, 2008 yılından beri hat sanatıyla ilgileniyor. Bu süreçte, tasarım, çizim, kesme ve kabartma becerilerini geliştirdi.
Türk-İslam medeniyetine olan ilgisi doğrultusunda, başta gençler olmak üzere toplumun bilgilendirilmesi için görsel bir çalışma yapma kararı aldı. Yaklaşık 3 yıl süren çalışmalar sonucunda, vektörel tabanlı bir eser oluşturdu ve çalışmanın patentini aldı. Atay, bu çalışması için “Türk-İslam Medeniyeti Yolculuğu” adını verdi.
Atay’ın eserinde, Türk-İslam medeniyetinin geçmişi kronolojik sıralama ve çeşitli betimlemelerle aktarılıyor. Çalışma, 6. yüzyılın başından 2023 yılına kadar uzanan yaklaşık 1500 yıllık tarihi kapsıyor. Tabloda İslam halifeleri, Osmanlı padişahları, Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanları, önemli tarihi olaylar, doğal afetler ve icatlarla ilgili bilgilere yer veriliyor. Atay’ın eseri, Cumayeri ilçesindeki Hilal Tepe Mesire Alanı ile Düzce’deki bazı okullarda sergileniyor.
Tarih Bilincinin Önemi
Hayrullah Atay, bu çalışmayı başta gelecek nesiller olmak üzere toplumun Türk-İslam tarihi ve kültürü hakkında bilgilere kolayca ulaşabilmesi için yaptığını belirtti. Tarih bilincinin önemine dikkat çeken Atay, “Köklerini bilmeyen göklere yükselemez. Bu çalışmayı hazırlarken Müslüman-Türk gençliğinin köklerinden güç almasını sağlayarak geleceğe daha güvenle bakmalarını istedim.” ifadelerini kullandı.
Görsel çalışmasına Hazreti Muhammed’in doğduğu yüzyılın başından başladığını aktaran Atay, “6. yüzyılın başından 21. yüzyıla kadar 15 yüzyılı, önce 100’er, daha sonra 20’şer ve 5’er yıllık dikey çizgilere ayırdım. Daha sonra 4 ana kategoride ülkeler, olaylar, kişiler ve o yüzyılda yapılan mimari eserlerin bilgilerini çeşitli yazı, işaretlemeler ve fotoğraflarla anlatmaya çalıştım.” dedi. Çalışmasında Türkiye’nin tek telif ansiklopedisi olan Diyanet’in İslam ansiklopedisini ana kaynak olarak kullandığını belirtti.
Atay, 1500 yıllık Türk-İslam tarihini kapsayan bu çalışmanın vektörel tabanlı olması sayesinde istenilen boyutta büyütülebileceğini ifade etti. Bu çalışmanın kullanım alanlarının oldukça geniş olduğunu belirten Atay, “Şu anda Düzce’de 7-8 okulda farklı görsel boyutlarda kullanılıyor. Bu çalışma, Türkiye’nin bütün okullarında, gençlik merkezlerinde, kütüphanelerde ve yurt dışında medeniyetimizin temsilciliğini yapan yerlerde kullanılmaya açık.” şeklinde konuştu. Patentini aldıklarını ve her şeyi muhafaza altında tuttuklarını sözlerine ekledi.
(AA)